Пошук

Інформація для аграріїв: про забезпечення продуктивною вологою станом на 25.03.2022 року по центральній частині Черкаської області

Дата: 28.03.2022 10:45
Кількість переглядів: 4091

Інформація

про забезпечення продуктивною вологою станом на 25.03.2022 року

по центральній частині Черкаської області

 

         Запас продуктивної вологи станом на 25.03.2022 року на ріллі в метровій товщі становить – 155  мм. Порівняно з запасом продуктивної вологи в лютому відбулося зменшення запасу на 11 мм. В товщі 0-150 см запас продуктивної вологи зріс на 8,0 мм за рахунок розтікання вологи по профілю і зростанню запасу вологи в товщі 100-150 см на 19 мм (див. рис.).

         На поточний момент дефіцит запасу продуктивної вологи в метровій товщі складає 35 мм, а ступінь насичення відносно НВ (найменша польова вологоємність-максимальний запас) складає 82%.

         Типізація клімату ґрунту за запасом продуктивної вологи в орному шарі та метровій товщі відповідає вологому стану, а за оцінкою запасу в 0-20 см та метровому шарі відповідає задовільному і доброму стану.

 

 

         Запас продуктивної вологи під посівом пшениці озимої в метровому шарі грунту становить – 150 мм. Порівняно з запасом у лютому зменшення відбулося – на 7,0 мм, а у товщі 0-150 см – на 3,0 мм. Зменшення продуктивного запасу вологи відбулося в частинах ґрунтової товщі: -21 мм – шарами ґрунту 0-20 см та 0-50 см; -7 мм – в метровій товщі, в якій відбулося зростання запасу продуктивної вологи на 14 мм в товщі 50-100 см за рахунок розтікання останньої. Запас продуктивної вологи в ґрунтовій товщі 0-150 мм залишилася на рівні лютневого запасу: 195 мм проти 198 мм.

         Дефіцит продуктивного запасу вологи в метровій товщі становить 40 мм відносно запасу при НВ, а насичення вологою становить 79 % НВ.

         Типізація  клімату ґрунту за запасом вологи в орному шарі та метровій товщі відповідає вологому стану, а за оцінкою запасу в 0-20 см та метровому шарі відповідає задовільному і доброму стану.

Рекомендації:

-виникає висока вірогідність зниження вологозапасів ґрунту з переходом їх від оптимального до недостатнього рівня на момент весняно-польових робіт і сівби зокрема, враховуючи це, усі заходи з обробітку ґрунту, що спрямовані на доведення його до посівних кондицій, слід виконати в якомога ранні строки.

-паланування комплексу весняних польових робіт відбувається з урахуванням того, чи був виконаний зяблевий обробіток ґрунту під культуру та якості його виконання. За виконання у циклі зяблевого обробітку хоча б мінімальної кількості операцій, наприклад дискування і оранки, то під ярі обов’язково здійснюють ранньовесняне розпушування та вирівнювання зябу. Роботу проводять в ранні строки і закінчують у короткий період.

-за умов, коли відбувається швидке наростання позитивних температур, яке також супроводжується значною вітровою активністю, на фонах безполицевого обробітку або зяблевої оранки з вирівнюванням поля слід уникати проведення весняного закриття вологи і одразу ж приступити до передпосівного обробітку, задіявши при цьому комплекси пружинних борін, регулюючи кути атаки пружинних зубів на активніше розпушування.

-враховуючи прогнозований дефіцит ґрунтової вологи боронування посівів озимих зернових культур є надзвичайно важливим агрозаходом. Проводити боронування рекомендовано на таких посівах озимини, де рослини з осені були добре розвинені або й перерослі, з відмерлими листками, де наявні вимерзлі рослини падалиці попередника, особливо злакових культур, адже ті слугують осередками хвороб та шкідників; а також на посівах із середнім розвитком рослин на важких, глинистих ґрунтах.

-надзвичайно важливо під час боронування посівів правильно дібрати відповідні знаряддя. Склад агрегату, тип борін, напрям та швидкість руху повинні визначатися конкретними особливостями поля та стану посівів, однак, головні вимоги до боронування мають бути наступними: максимальна ширина захвату, мінімальне пошкодження рослин, особливо, конусу наростання та кореневої системи, отримання дрібно-грудкуватої поверхні ґрунту.

 

Черкаська державна сільськогосподарська

Дослідна станція ННЦ «Інститут землеробства НААН»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень