Пільги на медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Дата: 01.02.2023 14:56
Кількість переглядів: 1556

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»                      (далі – Закон України) постраждалим особам надаються гарантовані державою компенсації та пільги.

Зокрема:

  1. безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів;
  2. безоплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по вартості до них, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я);

 

Безоплатне придбання лікарських засобів

Порядок надання пільги (безоплатне придбання лікарських засобів) визначений постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» (зі змінами від 31.10.2018 №908) (далі – Постанова).

Постанова  передбачає наступне:

рецепти виписуються лікарями лікувально – профілактичних закладів     у разі амбулаторного лікування осіб  за місцем проживання;

відпуск лікарських засобів безоплатно провадиться аптеками згідно  рецептів лікарів;

безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, які зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, крім лікарських засобів, що включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів.

Фінансування пільгових медикаментів для забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у разі амбулаторного лікування за рецептами лікарів здійснюється Департаментом соціального захисту населення Черкаської обласної Військової адміністрації. 

На 2023 рік в межах виділених коштів виконавчим комітетом Гельмязівської сільської територіальної громади укладений договір з Комунальним підприємством «Фармація» на загальну суму 35 000,00 грн.    

 Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечуються лікарськими засобами на безоплатній основі в межах загальної суми договору та помісячного розподілу виділених бюджетних коштів з дотриманням вимог вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України.

Відпуск лікарських засобів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із аптечних закладів підприємства здійснюється безоплатно за рецептами лікарів, виписаних на рецептурних бланках форми №1 (ф-1), форма яких затверджена Правилами виписування рецептів на лікарські засоби та вироби медичного призначення (наказ МОЗ України  від 19.07.2005 № 360 зі змінами).

          Питання призначення лікарських засобів, виписки безоплатних рецептів відноситься до компетенції лікарів.

Для отримання безоплатних лікарських засобів громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть звертатись з рецептом лікаря до аптек КП «Фармація» за місцем проживання з діючим посвідченням відповідної категорії, яке дає право на пільгу, та паспортом.

Відповідно до статей 20-21 Закону України мають право на безоплатне забезпечення лікарськими засобами особи, віднесені до:  категорії І, категорії ІІ.

Для громадян, віднесених до ІІІ категорії (стаття 22 Закону України) постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи установлено, що пільга, передбачена  пунктом 1 статті 20 Закону України (безоплатне забезпечення лікарськими засобами), надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. 

Особам, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкідливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов'язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (мають посвідчення серії Г) пільга, передбачена пунктом 1 статті 20 Закону України, надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (стаття 24 Закону України).

   Неповнолітнім дітям померлих громадян, віднесених до категорій І та ІІ, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, пільга, передбачена пунктом 1 статті 20 Закону України, надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (стаття 30 Закону України).

Для дружини (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою вищезазначена пільга не передбачена чинним законодавством. 

               Для виконання умов договору визначено перелік аптечних закладів підприємства, територіально закріплених за лікувально-профілактичними закладами, які організовують та проводять медикаментозне забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи за безоплатними рецептами лікарів, як передбачено Законом України.

№ п/п

Назва аптечного закладу

Адреса

1.

Аптека №30

Черкаська обл., м.Золотоноша,

вул. Шевченка, 52 А

2.

Аптека №31

Черкаська обл., Золотоніський р-н,

с. Гельмязів, вул. Центральна, 17

 

Пільгове зубопротезування

Цей вид медичної допомоги надається стоматологічними поліклініками міста Золотоноша, що надають послуги  відповідно до укладених з виконавчим комітетом Гельмязівської сільської територіальної громади договорів про відшкодування витрат з надання пільг на зубопротезування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідно до статей 20-21 Закону України мають право на безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по вартості до них, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я) особи, віднесені до:  категорії І, категорії ІІ.

Для громадян, віднесених до ІІІ категорії (стаття 22 Закону України) постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи установлено, що пільга, передбачена  пунктом 2 статті 20 Закону України (безплатне позачергове зубопротезування), надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. 

 Неповнолітнім дітям померлих громадян, віднесених до категорій І та ІІ, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, пільга, передбачена пунктом 2 статті 20 Закону України, надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (стаття 30 Закону України).

   Для дружини (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою вищезазначена пільга не передбачена чинним законодавством. 

На 2023 рік виконавчим комітетом Гельмязівської сільської ради укладено 2 договори з приватними лікарями-стоматологами  Собченко Віталієм Миколайовичем та Жорновою Ларисою Миколаївною в місті Золотоноша, які надають послуги з пільгового зубопротезування.

 

* Одночасно звертаємо увагу, що виконавчим комітетом Гельмязівської територіальної громади відшкодування витрат здійснюється тільки установам, з якими укладено договори, а розпорядниками коштів є Черкаська обласна рада.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень