Пошук

Важливість імунізації в житті людини.

Дата: 04.05.2023 12:02
Кількість переглядів: 63

           Імунізація важливий фактор в житті людей, вона рятує життя.

В Україні  діє Програма імунізації згідно Календаря профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 року № 595 (у редакції наказу МОЗ від 11.08.2024 року № 551 та змінами відповідно наказу МОЗ від 04.06.2018 року № 947). Календар містить перелік безоплатних обов’язкових щеплень та оптимальні строки їх проведення проти 10 інфекційних захворювань, а також включає  рекомендовані щеплення для населення.

        Під час війни зростають ризики виникнення інфекційних захворювань.

       За даними Головного державного санітарного лікаря Черкаської області: на Черкащині за минулий рік на інфекційні хвороби захворіло понад 197 тисяч людей, а за перший квартал цього року – вже майже 70 тисяч.

Зокрема, на КОВІД  захворіло понад 7 тисяч осіб, помер 61 хворий ( майже всі не щеплені).

В поточному році зареєстровано 20 випадків епідемічного паротиту, з них 17 під час спалаху в Черкаському районі (всі вони також не щеплені, в основному, із релігійних переконань).

       Значна частина  дорослого населення залишається зовсім не щепленою проти COVID-19, в т.ч. і з груп ризику, або не завершили щеплень, не отримали бустерні дози. Наразі періодично поставляється  спеціальна вакцина для захисту дітей віком від 5 до 11 років.

Слід  зазначити, що вже другий  рік поспіль, після виникнення спалахів інфекції в Рівненській та Закарпатській областях, триває  кампанія  «наздоганяючої» імунізації  від поліомієліту (попередня назва  «форсована» не оправдала себе, так як в короткі терміни не завершилася).  На 01 квітня поточного року  проведені  її підсумки та верифікація (перегляд) підлягаючих на щеплення дітей з 2017 по 2022 роки народження  (вилучені діти, які вже завершили щеплення, вибули за кордон, за межі району, розірвавши декларації з сімейними лікарями. Стан  реалізації  цієї кампанії залишається незадовільним, про що свідчать дані станом на 27 квітня 2023 року в розрізі територіальних центрів первинної медико-санітарної допомоги, а саме:

КП «Золотоніський міський ЦПМСД (СМ)» Золотоніської міської ради: охоплено першою дозою вакцини ІПВ (інактивованої поліомієлітної) – 7 дітей із 79 підлягаючих (8,9 %), другою – 19 із 115 підлягаючих (16,5%).

КНП «Золотоніський районний ЦПМСД» Гельмязівської сільської ради:  першою дозою вакцини  не щеплено жодної дитини із 7 підлягаючих , другою - щеплено лише 5  із 17 підлягаючих (29,4%).

КНП «Драбівський  ЦПМСД»: першою дозою вакцини  не щеплено жодної дитини із 9 підлягаючих , другою щеплено лише 6  із 24 підлягаючих (25,0 %).

КНП «Чорнобаївський  ЦПМСД»: охоплено першою дозою вакцини ІПВ – 1 дитина із 6 підлягаючих (16,7 %), другою – 11 із 30 підлягаючих (36,7%).

 

Упродовж останніх років відзначається значне зниження рівнів охоплення щепленнями дітей від кору, паротиту і краснухи. За результатами прогнозу ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» встановлено факт можливої реєстрації спалаху кору в країні у 2023-2024 роках. З метою недопущення спалаху:

- прийняті відповідні протокольні рішення Державної, регіональної  (від 06.04.2023 року № 6) та територіальної  (від 19.04. 2023 року № 11) комісій з питань  ТЕБ та НС про проведення профілактичних заходів по попередженню розповсюдження кору;

-затверджені відповідно регіональний календарний план заходів та план дій щодо готовності та реагування на спалах кору в Черкаській області в загальному та по територіальних громадах, зокрема.

 Одним із таких заходів є  «наздоганяюча» кампанії з вакцинації КПК дитячого населення - не щеплених, або частково щеплених дітей 2022 - 2006 років народження. Наразі завершується період мікропланування по поіменних списках відповідно вікових груп та в цифрових значеннях в розрізі закладів освіти і закладів охорони здоров’я територіальних громад  району та в загальному по області.

             

  •            По підсумках охоплення  плановими щепленнями населення проти інфекційних хвороб згідно Календаря профщеплень за  перший квартал поточного року, за даними відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»,  фіксуються незадовільні результати в розрізі територіальних центрів первинної медико-санітарної допомоги по різних вікових категоріях, а саме у  КП «Золотоніський МЦПМСД»ЗМР, КНП «Золотоніський РЦПМСД» ГСР, КНП «Драбівський ЦПМСД», КНП «Чорнобаївський ЦПМСД».

Фактичні показники вказаних медичних закладів за І квартал поточного року щодо  охоплення  плановими щепленнями  по окремих вікових категоріях населення проти поліомієліту, проти кашлюка, дифтерії, правця, проти дифтерії, правця, проти гемофільної інфекції,  проти краснухи, паротиту, кору, проти гепатиту В значно нижчі середньо обласних показників. 

 

Серед основних причин  такого низького результату  є велика кількість відмов (основна маса ромське населення та батьки з релігійними міркуваннями, або ж мають з інших причин антивакцинальну позицію).

Слід також зазначити, що останні роки  відсутня співпраця керівників  та медичних працівників чи інших відповідальних осіб освітніх та медичних закладів району по питаннях імунізації.

Працівники Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в межах своєї компетенції  проводять санітарно-освітню роботу серед населення району, використовуючи доступні методи і способи: проводять бесіди, лекції, поширюють відповідні інформації на сайтах РВА, міської ради та ОТГ, у соціальних мережах, а розносять наявні буклети «Як захистити себе та своїх близьких від інфекційних хвороб»  по організаціях та установах, де виконують роботи з інших питань. Також готують відповідні інформаційні листи керівникам відділів освіти, головам територіальних громад, керівникам медичних закладів Золотоніського району.

 

           Спільним Наказом Управління Охорони Здоров’я Черкаської ОДА та ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» від 13.04.2023 року № 661/146 був затверджений План заходів Українського тижня імунізації в Черкаській області з 23 по 29 квітня 2023 року.

             З метою  усунення вищевказаних недоліків, покращення стану імунізації та досягнення 100% охоплення щепленнями всіх підлягаючих в подальшому рекомендується:

- активізація роз’яснювальної роботи серед населення щодо щеплень;

- тісна співпраця, постійні комунікаційні заходи керівників освітніх та медичних закладів з участю керівників територіальних громад по організації заходів імунізації;

- можливо організувати для співбесіди зустрічі з баронами ромських громад та пасторами місцевих релігійних організацій щодо їх залучення до індивідуальної роботи з батьками – відмовниками від щеплень, з участю   представників влади, керівників та інших фахівців територіальних центрів первинної медико-санітарної допомоги;

- всім громадянам переглянути якнайшвидше свій вакцинальний статус, та звернутися до сімейних лікарів і в  пункти щеплень.

 

З оптимізмом будемо надіятись на покращення показників по вакцинації.

 

Шановні громадяни, проявіть свою свідомість щодо ставлення до профілактичних щеплень. Захистіть себе і своїх дітей від небезпечних інфекційних захворювань !!!

 

Бажаю всім здоровя!

 

 

 

Завідувач відділення епідеміологічного

 нагляду (спостереження)

за інфекційними захворюваннями                              Лідія СКИБА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень