✍️ Пенсійне забезпечення працівників освіти

Дата: 05.10.2023 09:59
Кількість переглядів: 52

Фото без опису✍️ Пенсійне забезпечення працівників освіти

📝 Щорічно у першу неділю жовтня в Україні відзначають День учителя. Із цієї нагоди пропонуємо до вашої уваги матеріал про пенсійне забезпечення освітян.

Вчителям, працівникам закладів освіти пенсії призначаються відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».  

Після досягнення 60 років призначаються пенсії особам, які на час досягнення такого віку у 2023 році набули страховий стаж не менше 30 років.

При цьому, якщо особі раніше не призначалася пенсія іншого виду (наприклад, по інвалідності або за вислугу років), така особа має право на отримання  грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, якщо:
🔹 на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років;
🔸 має страховий стаж чоловік – 35 років, жінка – 30 років у закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

 Перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, затверджено постановою Кабінету Міністрів України 04.11.1993 № 909  «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених зазначеним Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

‼️ Пенсія за вислугу років призначається за умови звільнення з посади, яка дає право на цей вид пенсії.

💴 Розмір пенсії за вислугу років визначається відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058.  

За наявності підстав працівнику освіти може бути призначено пенсію по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника. У разі наявності права на різні види пенсії призначається один із цих видів – за вибором особи.

Розмір призначеної пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу (незалежно від установи та посади, на якій набуто цей стаж) та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески (за всі періоди страхового стажу з 01.07.2000 або (за бажанням особи) додатково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень