УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!
Африканська чума свиней — небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, проявляється синюшністю (ціанозом) шкіри та поширеними крововиливами (геморрагіями) внутрішніх органів та високою смертністю.
Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.
Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней!
Симптоми:
-
раптова загибель свиней без прояву клінічних ознак;
-
підвищення температури тіла до 40,5;
-
втрата апетиту, сильна спрага, слабкість чи параліч тазових кінцівок;
-
хитка хода, швидке утруднене дихання, кашель блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор;
-
кроваві чи гнійні виділення з очей та носа, синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, вух, п’ятачка та кінцівок;
-
можливі аборти у свиноматок;
Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС):
-
АЧС не становить небезпеки для людини;
-
Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;
-
Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС)?
АЧС - це:
-
гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
-
висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
-
інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
-
вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
-
хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди);
-
хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).
Як відбувається зараження свиней:
Шляхом безпосереднього контакту
Опосередковано:
-
через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та ін.;
-
при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС, необхідно:
-
дотримуватися закритого типу утримання свиней;
-
не використовувати для годівлі свиней зернові, що зібрані з полів щонайменше за 21 день до їх використання для годівлі
-
не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;
-
не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;
-
про кожен випадок загибелі свиней з підозрою на АЧС інформувати лікарів ветеринарної медицини зони обслуговування, відбирати матеріал для лабораторного дослідження на предмет виключення виявлення збудника;
-
періодичне проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації із попереднім проведенням механічної очистки та обробки приміщень дезінфікуючими засобами;
-
забезпечення достатньою кількістю хлорного вапна та проведення систематичної дезінфекції приміщень для утримання свиней;
-
забезпечення термічної обробки кормів, тільки після цього згодовувати тваринам, що гарантує знищення збудника АЧС;
-
заборона використання в кормах м’ясо-кісткового борошна, продуктів тваринного походження, харчових відходів тощо
-
реалізовувати продукти забою свиней лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
-
допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для клінічного огляду свиней та проведення ветеринарно-санітарних заходів;
-
не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
-
не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
Важливо!
Ніколи не викидайте трупи тварин, відходи від їх утримання та перероб-ки на смітники, узбіччя доріг, не проводьте захоронення на своїх або інших земельних ділянках. Не намагайтеся переробити м’ясо вимушено забитих свиней без огляду ветеринарного спеціаліста.
Пам’ятайте, що це може привести до подальшого розповсюдження хвороби.
Лікувати тварин заборонено. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють.
У разі раптової загибелі свиней негайно інформувати:
в Золотоніське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
( номер телефону (0472) 63-05-27, e-mail: upr_chornobai@cherk-consumer.gov.ua.)
Ми наполегливо закликаємо жителів громади дотримуватися усіх правил Плану заходів профілактики АЧС!