Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання

Дата: 04.11.2021 12:14
Кількість переглядів: 1982

Ареал сучасного побутування елемента нематеріальної культурної спадщини - села Плешкані, Коврай, Коврай Другий, Гельмязів, Гельмязівської територіальної  громади  Золотоніського району  Черкаської області.

Фото без описуСтислий опис елемента

Жести, мова, приказки, знання про рослину, знання з народної медицини, в якій застосовується бузина, навички, рухи, виконання, обмін досвідом: кулінарні знання та вміння, які передається від покоління до покоління до сьогодні – все це об’єднано в елемент «Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання», який складається з кількох обов'язкових частин (фаз).

Перша фаза полягає у зборі бузини, її очищенні, та підготовки до приготування, підготовці сезонних фруктів – груш, яблук, в окремих випадках слив;

Друга фаза: процес приготування, який великою мірою залежить від знань та вмінь господині та складається з приварювання бузини та додавання по черзі складників, відповідно до часу їх приготування груш, яблук, слив. Важливою частиною майстерності є вміння визначати готовність усіх складників, лише після цього додаються цукор та пшеничне борошно, або манна крупа. Готується страва на повільному вогні, при приготуванні страви потрібно постійно її «стерегти», помішуючи.

Третя фаза: після приготування господиня перекладає зварену масу до іншої ємності для застигання.

Четверта фаза, що включає в себе ще й соціальну складову: це вживання бузинника; оскільки страва є сезонною і вживається свіжою, то господині частували й частують стравою не тільки сімейне коло, а й сусідів, гостей, співробітників тощо. Вживати страву потрібно холодною, як окремо, так і з різними напоями, чи намащуючи на хліб.

П’ята складова: знання, пов’язані з рослиною бузина, її лікувальними властивостями, використання бузинника в харчуванні тісно пов’язано зі знаннями з народної медицини, як очисної та вітамінної страви, яка позитивно впливає на організм.

Фото без описуЗаходи з охорони елемента

1.      Заходи щодо передачі знань та умінь, які стосуються елемента:

А. У тісній співпраці між громадою носіїв, управлінням культури, управлінням освіти, місцевими навчальними закладами розробити освітню програму з нематеріальної культурної спадщини, яка опиратиметься на елемент «Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання»;

Б. Громаді носіїв, об’єднаних навколо гурту «Плешканівські молодички», продовжити організовувати конкретні заходи для передачі соціальних і культурних цінностей цього елемента молодшим членам громади, жінкам, чоловікам і дітям, залучаючи виконавські форми, такі як майстер-класи, неформальні покази, вистави тощо;

В. Залучити та заохотити носіїв елемента до створення «Домашньої академії» шляхом запрошення усіх охочих та використовуючи неформальні методи передавати знання та вміння.

2.      Заходи щодо ідентифікації, документування та дослідження:

А. Виконавчому органу Гельмязівської територіальної громади, спільно з носіями та за участі експертів, розробити й підтримати проект «Історія та сучасність бузинника – десертної страви з бузини, традиції приготування та споживання», в межах якого опублікувати двома мовами (українською та англійською) результати дослідження та інвентаризації;

Б. У початкових класах школи та дошкільних навчальних закладах буде реалізовано спеціальну ініціативу під назвою «Бузинник - це смачно, що я знаю про нього», яка дасть можливість учням проявити власне бачення цього елемента. Малюнки будуть зібрані на веб -сайті громади для створення інвентаризації елемента очима дітей.

В. Громаді носіїв «Плешканівські молодички», спільно з власними дітьми та онуками реалізувати стратегію соціальних мереж, яка дозволить молодим людям поділитися цінностями цього елемента: буде розроблено спеціальну сторінку в одній із соціальних мереж для обміну знаннями про бузинник та пов’язаний з ним простір. Усі аудіовізуальні матеріали будуть зібрані та опубліковані на веб–сайті громади.

3.      Заходи щодо ідентифікації, документування, просування та покращення обізнаності:

А. Поширення елемента за межами громади та України буде посилено завдяки випуску буклету про елемент іноземною мовою під назвою «Гельмязів, його традиції та звичаї», в якому розкрито місце і роль бузинника в культурному просторі громади.

Б. Громада носіїв «Плешканівські молодички», спільно з Гельмязівською СТГ, ГО «Центр розвитку «Демократія через культуру», ГО «Культурний діалог» організує міжнародну зустріч з питань харчової практики та нематеріальної культурної спадщини, пов'язаної з соціальними та культурними питаннями. Зустріч відбудеться в травні-червні 2022 року та буде присвячена елементу «Бузинник – десертна страва з бузини, традиції приготування та споживання» і схожим практикам в Україні й за кордоном.

В. Організація щорічної події «Тижня традиційної страви – «Солодка бузина» з метою поширення інформації про елемента

Г. Крім того, будуть організовані конференції та семінари з метою поширення глибоких знань про елемент. Окремо буде проведено захід, організований молодими людьми, в якому б вони змогли представити свої напрацювання знання та уміння.

   Управління культури Черкаської ОДА буде підтримувати впровадження заходів щодо захисту цього елемента шляхом:

А). Запуску спільно Гельмязівською територіальною громадою, ГО «Центр розвитку «Демократія через культуру», ГО «Культурний діалог» освітніх програм для громад області щодо підвищення знань про елемент;

Б) Запланованих кількох рекламних заходів, спрямованих на поширення знань про елемент.

В) З метою охорони елемента розділ, присвячений йому, буде включено до програми з охорони культурної спадщини.

 Презентація

Більше фото


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень