Стережіться укусів кліщів

Дата: 18.07.2023 08:07
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Стережіться укусів кліщів!

       

 На сьогоднішній день у нашому районі різко збільшилась кількість хворих на кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) Тільки за період з 07.07.2023 року по 14.07.2023 року встановлено діагноз «хвороба Лайма» чотирьом хворим. Це жителі Золотоніської та Новодмитрівської територіальних громад.

Висока активність кліщів   в червні-липні призводить до збільшення кількості хворих на зазначену інфекцію. В цей період жителі  частіше відвідують лісисті та трав’янисті місця перебуваючи на відпочинку чи виконуючи сільськогосподарські роботи.

               Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як вищезазначений  іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) та кліщовий вірусний енцефаліт.

 

      Іксодовий кліщовий бореліоз, більш відомий як хвороба Лайма (або Лайм-бореліоз). Першим проявом хвороби  є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, а й навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

         Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, рвоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої травиВ Україні найчастіше місцеві випадки кліщового вірусного енцефаліту серед людей реєструються в АР Крим та Волинській області. У разі виїзду до вказаних регіонів слід пройти курс щеплень проти кліщового енцефаліту не менше, ніж за 14 днів до виїзду.

Але збудник даного захворювання виявлявся при дослідженні кліщів, виловлених на території Золотоніського району.

 

 

 

Що робити, щоб не допустити укусу кліща?

- Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - аби легше було помітити кліщів.

 - Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.     

 - Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його.

- Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це - аерозолі, які відлякують кліщів.

   

При укусі кліща невідкладно зверніться до лікаря!

 

Будьте пильними і бережіть своє здоровя !!!

 

Завідувач Золотоніського

районного відділу                                   Володимир КАРПЕНКО

 

 

активності кліщів, після танення снігу).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень