ЩЕ РАЗ ПРО КІР – ДУЖЕ НЕБЕЗПЕЧНУ ХВОРОБУ

Дата: 16.08.2023 14:28
Кількість переглядів: 75

На даний час в Україні проводиться  кампанія наздоганяючої вакцинації проти кору. Враховуючи, що Черкаська область  займає одне із останніх місць по охопленню щепленнями дітей - це одне із першочергових завдань на сьогодні. 

На жаль, і в Золотоніському районі таких дітей, не щеплених своєчасно від кору, теж багато.

Днями, проводячи просвітницьку роботу серед населення, нашим фахівцям довелося поспілкуватися з жителькою одного із сіл району Мариною В., яка вкотре прийшла в лікувальний заклад писати відмову від щеплення своєї  дитини. А в неї, задумайтеся, їх семеро, і всі не отримали жодної вакцини згідно національного календаря обовязкових щеплень. Що ж заставило цю маму так нехтувати здоров’ям своїх дітей? Розмова велася тривалий час, але конкретної чіткої відповіді на запитання, чому діти не щеплюються, мама не надала. То винним, на її думку,  було телебачення та соціальні мережі, бо саме там ширяться розповіді про жахливі наслідки вакцинації. То чутки серед батьків, що в Україні неякісні вакцини. Складається таке враження , що ця жінка навмисне шукає тільки недоліки у щепленнях, а переваги виключає. Ситуація не піддається здоровому глузду.

Щодо якості вакцин надаю розяснення. Наприклад, в Україні щеплення проти кору роблять вакциною КПК (від кору, паротиту і краснухи). Для цього застосовують вакцини «Пріорикс»/Priorix (виробник Glaxosmithkline Biologicals S.A., Бельгія) та «М-М-Р ІІ»/M-M-RII (виробник Merck & Co., Inc., США). Обидві вакцини гарантовані державою безоплатно в рамках національного календаря профілактичних щеплень. Вони безпечні, ефективні та якісні, прекваліфіковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), найавторитетнішою інституцією світу у сфері охорони здоров’я. Вакцин проти кору іншого виробництва в Україні немає!

Комбінована вакцина для профілактики кору, краснухи і паротиту виробництва «ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс С.А.» (Бельгія) має в Україні реєстраційне посвідчення на медичний імунобіологічний препарат № UA/13694/01/01.

Препарат «М-М-Р ІІ вакцина проти кору, паротиту та краснухи вірусна, жива/М-М-R ІІ measles, mumps and rubella virus vaccine, live» виробництва «Мерк Шарп і Доум Корп.» (США) має в Україні реєстраційне посвідчення № UA/16617/01/01. Детальніше з усією інформацією про препарати можна ознайомитися на сайті Державного реєстру лікарських засобів України: http://www.drlz.com.ua.

Чому не зайти на сайт і ознайомитися  з інформацією? Але ж ні, нам хочеться збирати погані чутки, новини, негатив, а весь позитив від вакцинацій чомусь не сприймати.

Під час розмови Марина В. поставила досить просте питання, як для фахівців, чому досі діти періодично хворіють на такі захворювання як кір, паротит, кашлюк, дифтерію, поліомієліт? Більшість дітей щеплюється, то де вони беруться?  Відповідь  проста - із-за таких невакцинованих дітей. Колективний імунітет можливо отримати лише приблизно при 95% вакцинації населення від тієї чи іншої хвороби.

Згадаймо, як вдалося перемогти у семидесятих роках двадцятого століття таке страшне захворювання, як натуральна віспа? Лише шляхом поголовної вакцинації. Просто не було кому заразитися цим вірусом, бо у всіх був набутий імунітет шляхом імунізації. Зараз він знаходиться тільки у  лабораторіях.

Переконати цю жінку вакцинувати своїх діток і убезпечити їх життя від багатьох інфекційних хвороб  нам, на жаль, не вдалося. Я лише сподіваюся, що хоч зерно сумніву було посіяно  в її голові.  Але маємо те, що маємо.

Вийшовши в коридор амбулаторії, фахівці помітили однорічну дитину, яку, як виявилося, батьки привели на щеплення згідно календаря, і настрій вже піднявся. Отже, життя продовжується.

 Закликаю  громадян проявляти свідомість, не вірити сумнівним чуткам, а  довіряти офіційній та доказовій медицині!

 

 

Завідувач Золотоніського

районного відділу

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»               Володимир КАРПЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень