Грибний сезон
На Черкащині золота осінь — чудова пора для «тихого полювання». Щороку восени українці цілими родинами прямують до лісу збирати гриби. На жаль, безпечність та необізнаність людей може призвести до негативних наслідків.
Золотоніський районний відділ Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в Золотоніському районі у вересні 2023 року зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з двома потерпілими.
Із харчового анамнезу відомо, що 13 вересня 2023 року о 12.00 годині родина з двох осіб – чоловік та дружина, вживали смажені гриби гливи, зібрані восени 2022 року, що зберігалися у відвареному стані в морозильній камері. Симптоми отруєння – слабкість, нудота, блювота, діарея, з’явились через 2 години після вживання грибів.
З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами фахівці Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» настійно радять дотримуватися таких правил:
- не збирати невідомих грибів, збирати тільки ті гриби, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;
- у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шляпки, пластинок, м'якуша, наявність кільця на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;
- при збиранні печериць слід звертати увагу на колір пластинок, які знаходяться на нижній поверхні шляпки. Не можна вживати в їжу «печериці», що мають пластинки білого кольору, бо у блідої поганки вони тільки такого кольору. У справжніх печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють;
- наявність обідка вінчика не є обов'язковою відмінною ознакою блідої поганки. Посушливого літа, наприклад, в таких умовах у неї може зникати ця характерна для неї ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір шляпки та пластинок) вона дуже схожа на сироїжку зелену, зеленуху тощо;
- гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всмоктуючи в себе вологу, вбирають і весь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті лісу, в першу чергу це стосується важких металів — свинцю, ртуті, міді, кадмію, радіонуклідів;
- не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібрані дітьми гриби ще раз ретельно переберіть;
- зібрані гриби старанно розсортируйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою і в той же день відваріть декілька разів у підсоленій воді;
- не використовуйте відвари від грибів для приготування страв;
- не слід маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді;
- перед маринуванням гриби слід проварити, попередньо розрізавши на частини;
- аби уникнути захворювання на ботулізм, не слід консервувати гриби в герметично закритий посуд, солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати.
Використовуючи ці поради, Ви зможете уникнути можливих отруєнь грибами, а в разі отруєння значно зменшити дію токсинів на організм потерпілих.
Пам’ятайте: пильне ставлення до того, що ви споживаєте, збереже Ваше здоров’я та Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами.
Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!