Золотоніський районний відділ ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» інформує :

Дата: 12.04.2024 12:54
Кількість переглядів: 32

         З 24 по 30 квітня поточного року в Україні стартує і проводиться Європейський та Всесвітній тиждень імунізації під егідою Всесвітньої організації охорони здоровя з метою підвищення обізнаності населення про важливість імунізації для профілактики захворювань та захисту життя.

Імунопрофілактика є одним з найбільш ефективних способів профілактики інфекційних хвороб.

Фото без опису

     Завдячуючи тривалій масовій імунізації населення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту та інших хвороб, досягнуто суттєве зниження захворюваності на ці інфекції та зменшення кількості летальних випадків.

      Імунізація являється одним з найуспішніших і найефективніших заходів, який щорічно рятує від 2 до 3 мільйонів людських життів та допомагає у сотні разів знизити інфекційну захворюваність.

     Останнім часом зростає число людей, які не хочуть вакцинувати своїх дітей, часто не усвідомлюють, що таке вакцинація і наскільки небезпечні ті захворювання, від яких проводиться імунопрофілактика. При наявності збудника, в природі постійно існує ризик виникнення епідемій того чи іншого захворювання.

 

     З метою формування несприйнятливості організму до певного збудника інфекційної хвороби проводиться вакцинопрофілактика шляхом введення імунобіологічних препаратів. Вакцини одержують з мікроорганізмів, їх антигенів та токсинів,  вони стимулюють утворення  захисних антитіл, які і знищують збудників  хвороб.

     В утробі матері дитину захищають від інфекцій антитіла організму жінки.

 

 

Як захистити немовля надалі?

      Кожна дитина, незалежно від національності й соціальної групи, має право бути вакцинованою тому, що це право відноситься до фундаментального права на життя.

       Організм  малюка повинен сам виробити антитіла. Для цього є два шляхи. Перший – захворіти, тоді імунна система виробить фактори захисту. Другий шлях – вакцинація.

     Щеплення сучасними вакцинами, що проведено відповідно до інструкції про їх медичне застосування є цілком обґрунтованим. Сучасний календар профілактичних щеплень, затв. наказом МОЗ України №551 від 11.08.2014 р.(зміни в наказі  № 947 від 18.05.2018) розписаний від перших годин життя малюка і включає профілактичні щеплення з метою запобігання захворювання на туберкульоз, гепатит В,  дифтерію, кашлюк, правець, поліомієліт,  кір,  епідемічний паротит, краснуху,  гемофільну інфекцію.      

Повна відмова від щеплення в подальшому призводить до важких наслідків, а саме тяжкого перебігу інфекційного захворювання з розвитком ускладнень з боку різних органів і систем, розвитку безпліддя, сліпоти, розумової відсталості, паралічів тощо.

 

Що потрібно знати про імунізацію дорослого населення ?

   Обов’язковими є щеплення від дифтерії та правця – кожні 10 років життя, тому що імунітет проти дифтерії і правця зберігається впродовж 7–10 років.

Якщо в дитинстві не прищеплювалися, або щеплені неправильно, або не невідомо щеплені чи ні, необхідно отримати три дози АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.  Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

       Рекомендовані  щеплення : проти грипу, короновірусної інфекції, гепатитів А та B, кору, краснухи та паротиту, проти пневмококової ,  менінгококової  та папіломавірусної інфекцій. Наприклад :   

Щеплення від кору, краснухи та паротиту

         Дорослим треба вакцинуватись проти кору, краснухи та паротиту, якщо вони ніколи не вакцинувались від цих хвороб і немає медичних даних про імунізацію.

Перевірити наявність імунітету від кору, краснухи і паротиту можна за допомогою лабораторних аналізів. Перед вакцинацією лікар направить здати аналізи (на виявлення IgG до вірусу або інші) - це швидкий та простий спосіб з’ясувати, потрібна вакцинація чи ні.

Невакцинованим дорослим слід ввести щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – і другу дозу через місяць.

Вакцини КПК є безоплатними для дітей і дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил.

 Усі інші дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт в аптеці і пройти щеплення у закладі охорони здоров’я.

Вакцина КПК є живою вакциною, тому не робиться під час вагітності. Щеплення КПК, проведене під час вагітності випадково (наприклад, коли жінка не знала, що вагітна, не є показанням до аборту).

Щеплення від гепатиту B – в будь-якому віці.

        Імунізація проти гепатиту B захистить людину від небезпечних наслідків вірусної інфекції – цирозу і раку печінки. Для дітей вакцинація проводиться безоплатно, а дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт. Щеплення рекомендоване для  усіх дорослих, які не були вакциновані у дитинстві.

      Окремим професійним групам і особам, які мешкають на ендемічних та ензоотичних територіях, проводять також планові щеплення проти окремих інфекцій.

      Вакцини, доступні в Україні, забезпечують надійний захист, добре переносяться.

ВАКЦИНУЙТЕСЯ  !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень